Is rijden in een Porsche verslavend?

Is rijden in een Porsche verslavend?

Als vervolg op de merkcampagne ‘Uncommon’ kiest Porsche voor een buitengewone manier om de emoties te ontdekken die gepaard gaan met rijden in een Porsche in vergelijking met een gemiddelde auto. Met de hulp van neurowetenschappelijk onderzoek toont Porsche aan dat het rijden in een Porsche onze hersenen dezelfde soort prikkeling geeft die kenmerkend is voor verslaving.

Donderdag 17 maart 2016 — Al decennia lang bouwt Porsche buitengewone auto’s voor buitengewone mensen. Mensen die niet gewoon een auto willen om van A naar B te rijden, maar die van elke rit iets speciaal willen maken. Wat maakt rijden in een Porsche dan zo uitzonderlijk? Als vervolg op Porsche’s merkcampagne, gingen ACHTUNG! WeFilm en Neurensics erop uit om het diepgewortelde, ontastbare gevoel dat gepaard gaat met Porsche rijden te ontdekken en om uit te vinden of de emotionele reactie op een Porsche verslavend kan zijn.

In een neurologisch onderzoek, uitgevoerd door Prof. Dr. Victor Lamme van de faculteit van Cognitieve Neurowetenschappen van de UvA, werden aan 21 Porsche-rijders korte films van een gelijke rijervaring in verschillende auto’s getoond, waaronder Porsche. Ook kregen ze verschillende verschillende stimuli te zien die bekend staan als verslavend. De resultaten tonen dat de positieve emotionele reactie die een Porsche opwekt, de Nucleus Accumbens activeert, een belangrijk genotsgebied in ons brein.

Rijden in een Porsche zorgt voor hersenactiviteit die kenmerkend zijn voor verslaving. Vergeleken met andere auto’s stimuleert de anticipatie van rijden in een Porsche de hersenen van de testpersonen. “Dat suggereert dat Porsche potentieel een verslavende prikkel kan zijn, je kan dus potentieel verslaafd raken aan het rijden in een Porsche.” aldus Prof. Dr. Lamme.

In een vorige campagne door ACHTUNG! Werd een rit in een Porsche vergeleken met andere ervaringen die onze adrenaline doen stijgen, zoals vliegen in een gevechtsvliegtuig of oog in oog komen te staan met een tijger. Deze studie rondom verslaving is de recentste in een serie van experimenten om te kwantificeren wat een Porsche nu zo Uncommon maakt.

Prof. Dr. Victor Lamme: “Bijzonder aan het onderzoek is dat we niet gekeken hebben naar gedrag, maar naar de hersenactiviteit in relatie tot de vraag of Porsche rijden in potentie verslavend is.”

Porsche Uncommon - Addiction